Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- mrożone truskawki, maliny, jagody
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
- 250 g mleka
- 75 g miękkiego masła
- 20 g miodu
- 2 jajka
- 7 g soli
Budyń:
- 1 duży budyń
- 2 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
PRZEPIS
Kruszonka: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść.
Budyń: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Ciasto: Wymieszać mleko, miód i jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki ważące tak około 50-60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego budyń oraz zamrożone owoce, posypać kruszonką. Bułeczki można posmarować dla uzyskania połysku rozbełtanym jajkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-07-03 - 12:38
Nick:
magda123 (729) 
Drożdżóweczki wyglądają niesamowicie! Jestem pod wielkim wrażeniem, jeszcze nigdy nie słyszałam, żeby ktoś sam robił drożdżówki i to jeszcze takie pyszne - budyń i owoce mmm... Na pewno spróbuję je zrobić. Pozdrawiam cieplutko! :)
Dodaj komentarz do przepisu!