| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Drożdżówki z budyniem i owocami
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- mrożone truskawki, maliny, jagodyCiasto: - 500 g mąki pszennej - 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych - 250 g mleka - 75 g miękkiego masła - 20 g miodu - 2 jajka - 7 g soli Budyń: - 1 duży budyń - 2 1/2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru Kruszonka: - 100 g mąki - 1/4 kostki masła lub margaryny - 50 g cukru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie:Kruszonka: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść.Budyń: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ciasto: Wymieszać mleko, miód i jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki ważące tak około 50-60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego budyń oraz zamrożone owoce, posypać kruszonką. Bułeczki można posmarować dla uzyskania połysku rozbełtanym jajkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeDodano: 2012-07-03 - 12:38 Nick: magda123 (729) ![]() Drożdżóweczki wyglądają niesamowicie! Jestem pod wielkim wrażeniem, jeszcze nigdy nie słyszałam, żeby ktoś sam robił drożdżówki i to jeszcze takie pyszne - budyń i owoce mmm... Na pewno spróbuję je zrobić. Pozdrawiam cieplutko! :) Dodaj komentarz do przepisu!
|