Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki jagód
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 mL schłodzonej śmietanki kremówki 30- 36%
- 1 puszka schłodzonego słodkiego mleka skondensowanego
PRZEPIS
1. Jagody blendujemy, a następnie przekładamy do średniej wielkości rondla i umieszczamy na średnim ogniu. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez około 15 minut do lekkiego zgęstnienia.
2. Gotowe jagody umieszczamy w lodówce na 30-60 minut w celu schłodzenia.
3. W wysokim naczyniu za pomocą miksera ubijamy śmietankę na sztywną pianę. Dodajemy mleko skondensowane i delikatnie mieszamy składniki za pomocą szpatułki. Następnie dodajemy schłodzone puree z jagód i ponownie delikatnie mieszamy.
4. Gotową masę przenosimy do foremki keksówki i umieszczamy w zamrażalniku na ok 5 - 6 godzin, aż lody delikatnie stwardnieją.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Desery
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!