Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 6 dużych lub 9 mniejszych truskawek
- garść jagód
- 1 duże białko
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki miękkiego masła
- bita śmietana do dekoracji
PRZEPIS
Mąkę, masło i dwie łyżki cukru, wyrobić na jednolite ciasto, z którego uformować kulkę, owinąć ją w folię i wstawić do zamrażalki. Truskawki pokroić w kosteczkę i posypać łyżką cukru. Cztery małe miseczki wysmarować odrobiną masła. Na dnie ułożyć truskawki. Do białka dodać łyżkę cukru i ubić na sztywno. Pianę z białek wyłożyć na owoce. Ciasto wyjąć z zamrażalki i zetrzeć na sam wierzch. Piec przez około 23 minuty w 190*C, aż wierzch nabierze złotego koloru. Rozłożyć porcje na talerzyki, podawać z bitą śmietaną.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Desery
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2011-08-16 - 21:03
Nick: ~ja
a co z jagodami i jabłkiem?
ups
Dodaj komentarz do przepisu!