Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 20 dag mąki
- 130 ml mleka
- 3 żółtka z jajek
- 5 dag rodzynek
- 2 dag drożdży
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 4 łyki cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- cukier puder do dekoracji
PRZEPIS
Drożdże rozpuścić w mleku i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut, gdy zaczyn zacznie rosnąć, dodać żółtka, cukry, przesianą mąkę i sól, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione ale nie gorące masło, oliwę, rodzynki oraz skórkę z cytryny, wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i włożyć do niej ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!