Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 400 g mięsa mielonego (np. wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
- 2 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 mL bulionu wołowego
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka sosu chili
- tarty ser (np. mozzarella, corregio)
- świeża natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
PRZEPIS
1. Na patelni podsmażamy mięso. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy dalej, aż do zarumienienia.
2. Mięso zalewamy bulionem, dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sos chili oraz posiekaną w drobną kostkę marchewkę. Gotujemy dalej przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
3. W między czasie przygotowujemy cukinię. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
4. Cukinię myjemy i przecinamy wzdłuż, na dwie połowy. Łyżeczką wydłubujemy miąższ, tak by uzyskać miejsca na farsz.
5. Każdą połówkę skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Następnie wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez ok. 5 min.
6. Podpieczoną cukinię faszerujemy przygotowanym wcześniej mięsem. Posypujemy tartym serem i umieszczamy w piekarniku na ok. 10 - 15 minut.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!