Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
OD AUTORA
Bazę stanowi ciasto twarogowe, które postanowiłam połączyć z masą makową. Całość przyprószyłam kruszonką. Ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 190 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 200 g twarogu półtłustego
- puszka gotowej masy makowej
Kruszonka
- 80 g mąki
- 40 g masła
- 50 g cukru
PRZEPIS
Kruszonka
1. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i masłem i rozkrusz w rękach na kruszonkę. Gotową kruszonkę odstaw do lodówki.
Ciasto
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W rondelku rozpuść masło i odstaw na chwilkę do ostygnięcia.
3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sitko. Dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli.
4. W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem. Następnie dodaj mieszankę mąk. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie dodaj jogurt i ponownie zamieszaj. Na samym końcu dodaj wcześniej rozgnieciony widelcem twaróg i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
5. Gotowe ciasto przełóż do włożonej papierem blaszki. Następnie na ciasto równomiernie połóż masę makową i posyp kruszonką.
6. Ciasto piecz przez ok 45 - 50 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!