Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 180 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg owoców (śliwki, truskawki, maliny lub rabarbar)
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- tłuszcz do smarowania formy
- mąka lub bułka tarta do obsypania formy
PRZEPIS
Ciasto:
1) Mąkę przesiewamy przez sitko do miski.
2) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z żółtkami. Całą masę przelewamy do przesianej mąki i mieszamy.
3) Mleko z resztą cukru zagrzewamy do temp. 45°C. Gdy cukier rozpuści się, dodajemy odmierzoną ilość proszku do pieczenia i łączymy wszystko do mąki połączonej z jajami.
4) Wyrabiamy ciasto i wkładamy do formy (28 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wierzch ciasta wygładzamy łopatką maczaną w wodzie.
5) Na wierzch ciasta układamy umyte i odpowiednio przygotowane owoce.
Kruszonka:
1) Mąkę mieszamy z cukrem.
2) Tłuszcz (masło lub margarynę) podgrzewamy do konsystencji półpłynnej i wlewamy do mąki z cukrem. Mocno wyrabiamy.
3) Kruszonkę po wyrobieniu schładzamy w lodówce, a następnie kruszymy na cieście z owocami.
Pieczenie:
Ciasto umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 190°C.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!