| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Ciasto półkruche z owocami i kruszonką
![]() ![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej - 180 g masła lub margaryny - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mleka - 3 jajka - 1/3 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kg owoców (śliwki, truskawki, maliny lub rabarbar) Kruszonka: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki masła lub margaryny - 3 łyżki cukru Dodatkowo: - tłuszcz do smarowania formy - mąka lub bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie:Ciasto:1) Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. 2) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z żółtkami. Całą masę przelewamy do przesianej mąki i mieszamy. 3) Mleko z resztą cukru zagrzewamy do temp. 45°C. Gdy cukier rozpuści się, dodajemy odmierzoną ilość proszku do pieczenia i łączymy wszystko do mąki połączonej z jajami. 4) Wyrabiamy ciasto i wkładamy do formy (28 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wierzch ciasta wygładzamy łopatką maczaną w wodzie. 5) Na wierzch ciasta układamy umyte i odpowiednio przygotowane owoce. Kruszonka: 1) Mąkę mieszamy z cukrem. 2) Tłuszcz (masło lub margarynę) podgrzewamy do konsystencji półpłynnej i wlewamy do mąki z cukrem. Mocno wyrabiamy. 3) Kruszonkę po wyrobieniu schładzamy w lodówce, a następnie kruszymy na cieście z owocami. Pieczenie: Ciasto umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 190°C. Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|