Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
OD AUTORA
To absolutnie najlepszy przepis na cisto marchewkowe! Ten klasyk podbije Twoje serce i kubki smakowe swoim aromatem oraz idealnie wilgotną konsystencją.
Co więcej ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu. Poprzez fantazyjną dekorację sprawisz, że każdy się zachwyci. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
SKŁADNIKI
- 2 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub mieszanki dowolnych orzechów
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka rodzynek
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki startej marchewki, zapakowane
- 1 szklanka puree ananasa z puszki (ilość puree po zblendowaniu)
Jeśli nie lubisz rodzynek, orzechów lub kokosa - pomiń je :) Są to składniki opcjonalne.
Puree z ananasa możesz zastąpić 1/2 szklanki z soku jabłkowego lub 1/2 szklanki kwaśnej śmietany. Są to istotne składniki do uzyskania idealnej wilgotnej konsystencji.
Krem
- 100 g masła
- 160 g serka śmietankowego (Almette, Philadelphia)
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka śmietanki 30
Dekoracja
- pisaki cukrowe
PRZEPIS
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do ciasta o wymiarach 26 cm. Spód wyłóż papierem pergaminowym, a boki natrzyj lekko masłem i obsyp bułką tartą.
2. W średniej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy (cynamon, przyprawa korzenna).
3. Następnie do suchych składników dodaj orzechy, kokos i rodzynki. Wymieszaj i odstaw.
4. W osobnej misce za pomocą miksera wymieszaj jajka z cukrem. Do masy dodaj następnie olej i wymieszaj do całkowitego połączenia.
5. Do miski z mokrymi składnikami dodaj starta marchewkę oraz puree z ananasa. Dobrze wymieszaj.
6. Powoli mieszając, połącz mokre składniki z suchymi. Mieszaj aż do całkowitego połączenia.
7. Przelej ciasto do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 50-60 minut. Ciasto jest gotowe, gdy z wierzchu wygląda na upieczone, ma lekką kopułkę, a wbita w środek wykałaczka po wyjęciu jest czysta.
8. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia (co najmniej godzinę). Po ostygnięciu posmaruj kremem i udekoruj ciasto orzechami, wzorkiem z marchewkami.
Krem
1. Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj serek śmietankowy i ubijaj, aż masa będzie gładka i całkowicie połączona.
2. Następnie dodaj 1 łyżkę śmietanki i ubij do całkowitego połączenia.
Dekoracja marchewkowa
Do dekorowania użyłam pisaków cukrowych. Kolor dla marchewek uzyskałam poprzez połączenie w rękawie cukierniczym zawartości pisaka w kolorze czerwonym oraz żółtym. Rękaw umożliwił osiągnięcie szerszego wzorku. Do zielonej części marchewek użyłam pisaka zielonego bez modyfikacji.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!