×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Ciasto jabłkowe z cynamonem

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
3-8 zł60 min2/563,87567
Ciasto jabłkowe z cynamonem

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
składniki
- 500 g jabłek
- 125 g miękkiej margaryny
- 125 g + 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 185 g mąki
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia piernika (lub 1,5 łyżeczki zwykłego proszku do pieczenia + 0,5 łyżeczki cynamonu)
przygotowanie
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, jajka i mleko dobrze utrzeć. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Jabłka obrać i pokroić na większe cząstki, ponacinać je wzdłuż. Na wierzchu ciasta ułożyć jabłka i posypać 1 łyżeczką cynamonu. Piec w 200 stopniach 30-35 minut. Upieczone ciasto posypać 1 łyżeczką cukru wymieszaną z 1/2 łyżeczki cynamonu.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2011-11-21 - 14:53
Nick: ~ANNA

CZY WSZYSTKIE CIASTA KTÓRE SĄ PODANE NA TORTOWNICĘ MOŻNA JE UPIEC TEŻ NA NORMALNEJ BRYTWANNIE....CO ZE SKŁADNIKAMI TRZEBA ZWIĘKSZYĆ WTEDY...


Dodano: 2011-01-19 - 15:30
Nick: ~em1985

Dziękuję Ci bardzo za wskazówki - spróbuję tak zrobić :)


Dodano: 2011-01-04 - 15:46
Nick: Pysia (3941) bhat

Kochana przed wyłożeniem blachy papierem ja zawsze smaruję ją najpierw margaryną. A może spróbuj tak jak w tym przepisie bez papieru tylko posmaruj blachę margaryną, a później posyp bułką tartą i na tak przygotowaną blachę wylej ciasto. Ja tak zrobiłam i wyszło idealnie:) powodzenia i smacznego:) P.S. ciasto wyśmienite. Nawet mój mąż, który nie przepada za ciastami z jabłkiem to pochłaniał z uśmiechem i prosił o jeszcze, aż miło było patrzeć:)


Dodano: 2011-01-03 - 13:06
Nick: ~em1985

Piekłam różnie - za pierwszym razem na środkowym poziomie, kolejnym na najniższym i - ostatnie - na najwyższym. Za każdym razem nieco się podpiekało (za każdym razem od dołu, od góry mniej) mimo, że temp. była średnio 100 st. :( A może coś z papierem do pieczenia robię nie tak... czy smarujecie najpierw blachę margaryną? A może po prostu jestem pod względem pieczenia beztalenciem...... ;)))


Dodano: 2010-12-30 - 10:20
Nick: Weronika (1) ystar

A na jakim poziomie pieczesz? Ja radziłabym Ci zamiast na środkowy włożyć o jeden stopień niżej i włączyć funkcję pieczenia góra i dół. Musisz "wyczuć" swój piekarnik. Ja właśnie piekę w ten sposób, gdyż w moim piekarniku grzałka od góry bardziej grzeje niż ta od dołu. Czasami nawet na chwilę przed wyciągnięciem włączam tylko sam dół. Pozdrawiam i smacznego.


Dodano: 2010-12-27 - 16:11
Nick: ~em1985

Mam pytanie - robiłam to ciasto trzykrotnie (za każdym razem wyszło nieco inaczej, ale pycha :)). Jedynym problemem był fakt, że ciasto mi się przypalało! Jak nie od góry, to od dołu :( Co robić, by tego uniknąć? Dopiero zaczynam piec, więc moje doświadczenie jest dość małe w tej kwestii ;) Z góry dziękuję za pomoc! Ps.: Piekłam w temp. o wiele niższej, niż podana w przepisie


Dodano: 2010-12-03 - 21:02
Nick: ~gość

pycha


Dodano: 2010-09-19 - 21:05
Nick: Aga24 (1346) rhatrhat

Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkiem i cynamonem i muszę przyznać, że to jest naprawdę super! Znikło z talerza nim się obejrzałam:)


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu