Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
OD AUTORA
Szukasz pysznego i super prostego deseru lub słodkiego śniadania? Mam dobrą wiadomość! Nie musisz już szukać dalej!
Ten przepis na rożki z ciasta francuskiego wypełnione ricottą z cytrynową nutą są dokładnie tym, czego szukasz!
Osobiście jestem fanką prostych, szybkich i pysznych przekąsek z ciasta francuskiego!
Jeśli nie przepadasz za owocowym posmakiem, możesz przygotować ten przepis bez dodatku cytryny.
SKŁADNIKI
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 150 g sera ricotta, dobrze odsączonego
- 2 łyżki cukru plus dodatkowo do posypania przed upieczeniem
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mleka
PRZEPIS
1. Rozgrzej piekarnik do 190C
2. W małej misce wymieszaj ricottę z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem z wanilii na gładką masę.
3. Pokrój ciasto francuskie na sześć kwadratów.
4. Na połowie każdego kwadratu wykonaj około 5 nacięć wzdłuż, pozostawiając około 1 cm nieobciętej granicy. Złóż kwadrat na pół, przykrywając nienaciętą połową naciętą połowę.
5. Na środku złożonego prostokąta rozłóż łyżkę mieszanki ricotty. Następnie złóż dwa rogi, tworząc z ciasta trójkąt i zlep brzegi (tak aby ricotta pozostała w cieście). Odwróć trójkąt tak, aby zlepiony środek znalazł się na dole i umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Gdy ciastka są złożone posmaruj każde mlekiem i posyp cukrem.
7. Ciastka piecz w temperaturze 190C przez ok 25 do 30 minut lub do momentu, aż wierzch będzie głęboko złoty, a ciasto będzie wyrośnięte.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!