Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- 15 dag masła lub margaryny
- 4 żółtek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 10 dag masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
PRZEPIS
Ciasto: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić kilkoma łyżkami letniego mleka, następnie wlać resztę mleka i wsypać 1 szklankę mąki, wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy drożdże podwoją swoją objętość dodać resztę mąki, żółtka, cukier, cukier waniliowy, masło (lub margarynę) i szczyptę soli, wyrobić dokładnie i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, żółtko i cukier, wszystko razem wyrabiać aż powstanie kruszonka.
Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto, poukładać wydrylowane śliwki (skórką do spodu) i obsypać kruszonką. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2011-12-01 - 16:56
Nick:
gosiek (153) 
U mnie jak nie zrobię latem drożdżowca z owocami, to znaczy, że lata nie było, zawsze piekę z różnymi sezonowymi owocami, najlepszy z wiśniami, albo porzeczkami
Dodaj komentarz do przepisu!