SKŁADNIKI
- ok. 1 kg rabarbaru
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 30 g drożdży
- 150 ml mleka 3,2%
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g mąki pszennej tortowej
PRZEPIS
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić zagłębienie i wlać podgrzane mleko, dodać połowę cukru oraz drożdże. Delikatnie wymieszać rozczyn z mąką (tylko w środkowej części miski), tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić do momentu wyrośnięcia. Następnie roztopić masło i dodać je do rozczynu, do tego również pozostałą część cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie wyłożyć nim blaszkę. Następnie rozłożyć na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarber.
Kruszonka: Na blat wysypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Najpierw lekko posiekać całość nożem, następnie ugniatać, aż zaczną się tworzyć małe kuleczki.
Ciasto drożdżowe posypać kruszonką i odstawić je na 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie piec w temp. 190 stopni około 20-30 minut.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!