Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 łyżki masła orzechowego (crunchy)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
PRZEPIS
1. Miękkie masło utrzyj w misce wraz z 2 łyżkami masła orzechowego. Pod koniec ucierania dodaj stopniowo cukier. Miksuj jeszcze chwilkę, aż składniki dobrze się połączą.
2. Następnie dodaj jajko i wszystkie sypkie składniki. Delikatnie wymieszaj składniki łyżką. Dodaj posiekaną czekoladę i rodzynki i ugnieć ciasto, aż masa stanie się jednolita.
3. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki (ok 16 sztuk) i układaj na blaszce w dużych odstępach (ciastka rozpłyną się na boki), lekko spłaszczając je widelcem.
4. Piecz przez ok. 9 minut. Ciastka po wyjęciu będą się lekko rozpływać i będą miękkie. Pozostaw je na chwilę, aż lekko ostygną i staną się zwarte.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!