Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 12 dag masła
- marmolada lub dżem
- 1 cytryna
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
PRZEPIS
Na stolnicy siekamy mąkę razem z masłem. Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy ją wrzątkiem i ścieramy skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Do mąki i margaryny dodajemy proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny, cukier puder oraz jajko. Całość szybko wygniatamy i zawijamy w folię aluminiową. Stawiamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na około pół centymetra i wycinamy ciasteczka foremkami lub szklanką. Układamy je na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy marmoladą. Wkładamy je jeszcze raz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 3 minuty po to, aby marmolada przywarła do ciasteczek.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-02-01 - 13:42
Nick: ~misia
czy moze byc kasi zamiast masla?
Dodano: 2011-03-10 - 16:50
Nick:
Melisa (3301) 
Ciasteczka z marmoladą są bardzo fajnym dodatkiem do kawy, a te upieczone w domku mają jeszcze lepszą wartość ;-) Polecam.
Dodaj komentarz do przepisu!