PRZEPIS
1. W dużym garnku zagotuj wodę na ziemniaki. Dodaj sól do smaku i łyżkę octu, dzięki temu ziemniaki zachowają swoją sprężystość i nie rozpadną się podczas gotowania.
2. Ziemniaki obierz, umyj i potnij na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj ok. 20 -30 minut, aż staną się miękkie. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza.
3. Ugotowane ziemniaki przełóż łyżką cedzakową do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem i odsącz resztki wody. Następnie usuń ręczniki i polej osuszone frytki oliwą z oliwek. Oliwę dodaj na oko, tak by wszystkie ziemniaki pokryły się tłuszczem. By mieć całkowitą pewność, że wszystkie kawałki pokryły się oliwą potrząśnij jeszcze delikatnie miską z ziemniakami.
4. Pokryte ze wszystkich stron oliwą ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Przed włożeniem frytek do piekarnika możesz jeszcze odrobinę polać je oliwą z oliwek, jeśli zauważysz, że są zbyt suche.
5. Frytki piecz z jednaj strony przez ok 20 minut, następnie wyjmij je z piekarnika i obróć na drugą stronę. Po obróceniu piecz kolejne 20 minut lub dłużej, aż do uzyskania złocistego koloru.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!