Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 2 dojrzałe banany
- 1 mango
- 1/2 szklanki jagód lub borówek
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki masła
PRZEPIS
1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
2. Przygotuj kruszonkę: w małej misce wymieszaj mąkę i cukier. Następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj dobrze za pomocą łyżki.Gotową kruszonkę schowaj do lodówki.
3. Mango umyj, obierz ze skórki, potnij w kostkę i odłóż na później.
4. W dużej misce, za pomocą widelca rozgnieć banany na papkę.Następnie dodaj jogurt, jajka i olej. Dokładnie wymieszaj.
5. W osobnej misce połącz suche składniki (mąkę, cukier, cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, cynamon oraz sodę oczyszczoną). Po dokładnym wymieszaniu suchych składników, przesyp je do płynnych składników i dokładnie wymieszaj ciasto.
6. Do gotowego ciasta wsyp jagody oraz pokrojone w kostkę mango. Dokładnie wymieszaj.
7. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i posyp kruszonką. Piecz w 180°C przez ok 60 minut, aż chlebek wyrośnie i się zarumieni.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!