PRZEPIS
1. Przygotuj rozczyn: w 150 mL ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut.
2. Następnie zalej mąkę rozczynem, dodaj sól i zagnieć ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełóż do miski, posmaruj na wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 50 minut.
3. W międzyczasie przygotuj farsz serowy. Przełóż sery do miseczki i rozgnieć widelcem.
4. Gdy ciasto podrośnie przełóż je na posmarowany mąką blat i ugniataj, aż będzie gładkie i miękkie. Następnie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na placki o grubość ok. 0,5-1 cm.
5. Z placków następnie uformuj łódeczki. W tym celu zwiń brzegi ciast do środka, a boki sklej razem. Tak uformowane łódeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Łódeczki wypełnij farszem serowym.
7. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Następnie wyciągnij chaczapuri z pieca i na środku farszu serowego zrób dziurkę, w którą wbij jajko. Zapiecz ponownie chaczapuri w piekarniku jeszcze przez chwilkę, aż białko jajka się zetnie.
8. Po wyciągnięciu z pieca, na wierzchu połóż łyżkę masła.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!