×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Chaczapuri adżaruli

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
15-19 zł90 min2/5251216
Chaczapuri adżaruli
Chaczapuri adżaruli
Chaczapuri adżaruli
Chaczapuri adżaruli

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150 mL ciepłej wody
- 1/2 łyżeczka soli
- 400 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła

Farsz:
- 250 g sera ricotta lub capreggio
- 100 g sera feta
- 2 jajka
PRZEPIS
1. Przygotuj rozczyn: w 150 mL ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut.

2. Następnie zalej mąkę rozczynem, dodaj sól i zagnieć ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełóż do miski, posmaruj na wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 50 minut.

3. W międzyczasie przygotuj farsz serowy. Przełóż sery do miseczki i rozgnieć widelcem.

4. Gdy ciasto podrośnie przełóż je na posmarowany mąką blat i ugniataj, aż będzie gładkie i miękkie. Następnie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na placki o grubość ok. 0,5-1 cm.

5. Z placków następnie uformuj łódeczki. W tym celu zwiń brzegi ciast do środka, a boki sklej razem. Tak uformowane łódeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Łódeczki wypełnij farszem serowym.

7. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Następnie wyciągnij chaczapuri z pieca i na środku farszu serowego zrób dziurkę, w którą wbij jajko. Zapiecz ponownie chaczapuri w piekarniku jeszcze przez chwilkę, aż białko jajka się zetnie.

8. Po wyciągnięciu z pieca, na wierzchu połóż łyżkę masła.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Dania z jaj i sera

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu