Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 125 g rodzynek
- 500 g mąki krupczatki
- 30 g drożdży
- szklanka letniego mleka
- 50 g margaryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 białko
PRZEPIS
Mąkę wsypać do miski i pośrodku zrobić zagłębienie. Wsypać do niego pokruszone drożdże i zalać je mlekiem wymieszanym z odrobiną wody, oprószyć mąką. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i przestudzić. Letnią margarynę, sól dodać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić je na 20 minut. Następnie ciasto wymieszać z rodzynkami i uformować z niego wałek, który pokroić na 20 takich samych kawałków. Uformować z nich bułeczki, które ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i naciąć krzyż. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Na koniec posmarować je rozmieszanym z odrobiną wody białkiem i włożyć do piekarnika. Piec w 250 stopniach 12-15 minut.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!