×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Buche de noel

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 25 zł60 min3/51243325
Buche de noel

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Krem:
- 180 g gorzkiej czekolady
- 250 g cukru pudru
- 230 g miękkiego masła
- aromat waniliowy
PRZEPIS
Ciasto: Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Następnie nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, by piana nie opadła. Blaszkę o wymiarach 28x42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić blachę z ciastem i piec 15 minut. Ściereczkę kuchenną posypać cukrem waniliowym. Upieczone ciasto natychmiast przełóż na ściereczkę papierem do góry. Powoli zdjąć papier, a ciasto ze ściereczką zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Krem: Do małego garnuszka wrzucić pokruszoną czekoladę, który następnie umieścić w większym garnku na dnie którego ułożyć ściereczkę kuchenną i wlać do niego wodę postawić na ogniu i rozpuścić czekoladę. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę i bardzo powoli, porcjami dodawać przestudzoną czekoladę. Na koniec dodać kilka kropli aromatu waniliowego i delikatnie wymieszać.
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Połowę kremu rozsmarować na cieście i zwinąć je z powrotem. Roladę przenieś na półmisek i odciąć jeden kawałek. Odcięty kawałek ułożyć po boku - otrzyma się w ten sposób polano z gałęzi. Całe ciasto posmarować pozostałym kremem. Widelcem zrobić podłużne falujące bruzdy, które będą imitować wzór kory drzewa. Przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu