SKŁADNIKI
- 1 szklanka masła
- 2 i 1/4 szklanki cukru
- 1 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
PRZEPIS
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Nasmaruj blaszkę (21 x 21 cm) masłem i odłóż na bok.
2. W średniej rondlu ustawionym na małym ogniu roztop masło. Następnie zdejmij roztopione masło z ognia i dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie.
3. Połączone składniki umieść jeszcze raz na ogniu i zagrzej. Unikaj zagotowania. Mieszaj, aż masa stanie się błyszczący.
4. Przenieś mieszaninę cukru i masła do średniej miski. Dodaj kakao, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy.
5. W misce obok ubij jajka na gładką masę i dodaj do pozostałych składników.
6. Do masy dodaj mąkę i posiekaną czekoladę. Wszystko razem wymieszaj.
7. Wyłóż ciasto na wcześniej przygotowaną blachę. Ciasto piecz przez ok 30-35 minut. Ciasto powinno być przypieczone na bokach, a na środku wilgotne, ale nie surowe. W celu upewnienia się, możesz wykonać test patyczka. Powinien być lekko wilgotny.
8. Ciasto ostudź przed podaniem.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!