| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Batony proteinowe
![]() ![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - 80 g otrębów żytnich - 0,4 l mleka - 330 g dowolnego koncentratu lub izolatu białka serwatkowego - smak batonów zależny właśnie od tego składnika - 20 g wiórków kokosowych - 350 g masła orzechowego z kawałkami orzechów Opcjonalnie sezam lub inne ulubione składniki. ![]() 2. W drugiej misce rozpuszczamy dokładnie całe masło orzechowe w podgrzanym uprzednio mleku do temp. ok. 50-60 st. C (0,3 - 0,4 litra). 3. Następnie przelewamy mleko z masłem do głównej misy z suchymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy. 4. Formujemy blok na blasze lub folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika (temp. maks 60 st. C) aż do wyparowania wody z mleka i uzyskania twardej skorupki na zewnątrz. 5. Gdy blok z jednej strony jest już gotowy to przewracamy blok na drugą stronę i ponownie wkładamy do piekarnika. 6. Gdy blok jest odparowany z dwóch stron wyjmujemy blaszkę z pieca i ostrożnie kroimy i formujemy klejącą się jeszcze masę na kształt batonów. 7. Po uformowaniu batonów blok wkładamy do lodówki. Po pewnym czasie batony stwardnieją całkiem, a ich powierzchnie nie będą się kleić. Po przygotowaniu batony można polać czekoladą. Zobacz inne przepisy z kategorii: Inna
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|