Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- 400 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 ser mozzarella
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- listki bazylii
- oliwa z oliwek
- 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
PRZEPIS
Ser pokroić w plastry lub w kostkę. Bakłażany przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ i oprószyć wnętrze solą. Odstawić je na 20 minut. Połowę miąższu również oprószyć solą i odstawić, resztę niestety można wyrzucić lub wykorzystać do jakiegoś innego dania. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Bakłażany oraz miąższ opłukać wodą. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Do podsmażonego mięsa dodać pomidory, miąższ oraz 2 garście posiekanych listków bazylii. Całość smażyć około 8 minut. Bakłażany ponownie delikatnie oprószyć solą i napełnić farszem. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ułożyć na nich ser i zapiekać kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2015-07-18 - 20:59
Nick:
Weronika (1) pycha
Dodaj komentarz do przepisu!