| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Bakłażan nadziewany mięsem mielonym
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- 2 bakłażany- 400 g mięsa mielonego - 1 puszka pomidorów - 1 ser mozzarella - 3 ząbki czosnku - 1 średnia cebula - listki bazylii - oliwa z oliwek - 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich - sól - pieprz Przygotowanie:Ser pokroić w plastry lub w kostkę. Bakłażany przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ i oprószyć wnętrze solą. Odstawić je na 20 minut. Połowę miąższu również oprószyć solą i odstawić, resztę niestety można wyrzucić lub wykorzystać do jakiegoś innego dania. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Bakłażany oraz miąższ opłukać wodą. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Do podsmażonego mięsa dodać pomidory, miąższ oraz 2 garście posiekanych listków bazylii. Całość smażyć około 8 minut. Bakłażany ponownie delikatnie oprószyć solą i napełnić farszem. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ułożyć na nich ser i zapiekać kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści.Zobacz inne przepisy z kategorii: Dania z warzyw
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeDodano: 2015-07-18 - 20:59 Nick: Weronika (1) ![]() pycha Dodaj komentarz do przepisu!
|