SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 2 łyżeczki drożdży instant lub 12 g świeżych
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1 1/4 szklanka ciepłej wody (może być potrzebne dodatkowo 1/4 szklanki)
- 3 1/2 szklanki mąki, plus dodatkowo do posypania blatu
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Do posypania bajgli:
- sezam
- mak
- czarnuszka
- pestki dyni
Do gotowania bajgli:
- 2 L wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZEPIS
1. W 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuść cukier i drożdże. Nie mieszaj. Pozostaw na pięć minut, a następnie wymieszaj, aż wszystko się rozpuści w wodzie.
2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą. Na środku zrób studzienkę i wlej w niego roztwór drożdży z cukrem.
3. Następnie dolej do studzienki resztę wody (1/3 szklanki) i delikatnie wszystko wymieszaj a następnie zagnieć. Jeśli będzie potrzeba dolej jeszcze troszkę ciepłej wody. Ciasto powinno być wilgotne i twarde.
4. Na posypanym mąką blacie zagniataj ciasto przez około 10 minut. Ugniataj tak, by wgnieść jak największą ilością mąki, aby uformować twarde i sztywne ciasto.
5. Następnie delikatnie posmaruj dużą miskę olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż ciasto się podwoi.
6. Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto i pozwól mu odpocząć przez kolejne 10 minut.
7. Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej części ciasta kulkę poprzez zagniatanie ciasta na blacie.
8. Posmaruj palec mąką i delikatnie wciśnij palec w środek każdej kulki ciasta, aby utworzyć pierścień. Rozciągnij pierścień do około 1/3 średnicy bajgla i umieść na lekko naoliwionym arkuszu papieru lub na blacie. Powtórz ten sam krok z pozostałym ciastem.
9. Po uformowaniu bajgli i ułożeniu ich na papierze/blacie przykryj je wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 10 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
10. Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj do niej łyżkę cukru, 2 łyżeczki soli i łyżeczkę sody oczyszczonej. Umieść bajgle w wodzie. Użyj łyżki cedzakowej, aby opuścić bajgle do wody. Gotuj bajgle po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełóż bajgle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
11. W małej miseczce wymieszaj żółtko z łyżka mleka i posmaruj szczyty bajgli, zanim dodasz posypkę.Zagwarantuje to piękną brązową i lśniącą skórkę.
12. Gdy bajgle są już posypane umieść je w piekarniku na 15 - 20 minut i piecz, aż się zarumienią.
13. Wyjmij bajgle z pieca i przygotuj je w ulubiony sposób.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!