×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Zioła z własnej działki

Nie ma to jak zioła z własnej działki - smaczne, zdrowe i bez niepotrzebnej chemii. Jeśli ktoś nie ma ogródka może bez problemów hodować zioła w doniczkach, które mogą być jednocześnie wspaniałą ozdobą kuchni lub balkonu.

Szczypiorek
Rośnie najlepiej w wilgotnej i urodzajnej glebie, w lekko zacienionym miejscu. Wymaga regularnego podlewania, a hodowany w doniczce potrzebuje większej ilości ziemi. Zawiera kwas foliowy, żelazo, witaminę A, K, E oraz C. Dodaje wspaniały smak wszelkim jajecznicom czy gotowanym jajkom.

Koperek
Najlepiej wysiewać kilkakrotnie, w niewielkich odstępach, bowiem po zakwitnięciu można go używać tylko jako przyprawę do konserw warzywnych. Jest bardzo bogaty w witaminę C. Poza tym zawiera: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2 i PP. Świeży koperek jest świetnym dodatkiem do zup, wszelkiego rodzaju napojów warzywnych oraz mlecznych, gotowanych i duszonych warzyw, jaj czy sosów.

Pietruszka
Potrzebuje dobrej ziemi i dużo słońca. Osoby hodujące pietruszkę na balkonie w doniczce powinny pamiętać, by przenieść ją na zimę do cieplejszego pomieszczenia. Pietruszka bogata jest w prowitaminę A, w witaminy C, B1, B2, B6 i E, ale także w wapń, sól, żelazo, potas, miedź, fosfor, magnez oraz karoten. Natkę pietruszki można dodawać do różnego rodzaju zup czy sałatek. Jest także świetnym dodatkiem do mielonego mięsa.

Majeranek
Należy go siać co roku, bowiem w naszych warunkach klimatycznych nie ma on szans na przetrwanie zimy. Najlepiej wysiewać go w miejscu dobrze nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru, na żyznej ziemi. Zawiera olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, glikozydy, sterole, pektyny, gorycze, kwasy organiczne, sole mineralne, rutynę, karoten i witaminę C. W kuchni znajduje zastosowanie do tłustych mięs, zupy grochowej i fasolowej a zwłaszcza flaków, dodawany jest także do kiełbas i innych wędlin.

Bazylia
Jest to rośliną bardzo delikatna, najlepiej rośnie w nasłonecznionym miejscu, w dobrze nawożonej ziemi. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i sosów pomidorowych. Jest idealnym dodatkiem do pomidorów. Bazylia zawiera olejki lotne, garbniki, saponiny, a także glikozydy, sterole roślinne, flawonoidy i karotenoidy.

Tymianek
Jest rośliną, która czuje się dobrze zarówno w zamkniętych pomieszczeniach, jak i na wolnym powietrzu. Lubi miejsca nasłonecznione, osłonięte od wiatrów, gleby przepuszczalne i bogate w wapń. Tymianek można dodawać do zup, mielonego mięsa, gulaszu. Zawiera olejek eteryczny (w składzie dominuje tymol), flawonoidy, garbniki, witaminę C, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy, obficie występujący w zielonej kawie).

Rozmaryn
Najlepiej zasiać w spulchnionej ziemi, w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru. Stosowany jest do potraw mięsnych, ryb, zup, makaronów, warzyw oraz sałatek.
Oglądano: 6412 razy
Dodano: 2011-01-31
Tagi: zioła doniczkowe, szczypiorek, majeranek, pietruszka, rozmaryn, koperek, koperek, tymianek, bazylia, uprawa ziół, jak uprawiać zioła
Pokaż listę wszystkich porad...


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu