Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Siedem zasad przygotowania ryżu:
1. Ryż musi być jednego gatunku. Nie można mieszać rodzajów, gdyż w zależności od ich typu zmienia się czas gotowania i ilość potrzebnego płynu.
2. Trzeba go dokładnie odmierzyć w celu zachowania prawidłowych proporcji ryżu i płynu.
3. Ryż umyć pod bieżącą wodą do momentu aż woda będzie zupełnie czysta.
4. Należy usunąć uszkodzone ziarenka.
5. Ryż należy zalać zimną wodą i pozostawić go tak na 30 minut w lecie oraz na 1 godzinę w zimie.
6. Na szklankę ryżu długoziarnistego potrzeba 1,25 szklanki wody, do brązowego i krótkoziarnistego daje się więcej płynu.
7.Naczynie, w którym będzie gotowany ryż powinno mieć szczelną pokrywkę.
Pięć etapów gotowania ryżu:
1.Zalany zimną wodą ryż postawić w przykrytym szczelnie naczyniu na średnim ogniu.
2. Tuż przed zagotowaniem należy zwiększyć ogień na duży i gotować tak 1-2 minut, nie zdejmując pokrywki.
3. Zmniejszyć ogień na średni i gotować 5 minut.
4. Zmniejszyć ogień na mały i gotować 10-15 minut. W ten sposób ziarna zmiękną, ale nie rozgotują się.
5. Wyłączyć ogień i zostawić ryż pod przykryciem na 10 minut, aby doszedł.
Oglądano:
14026 razy
Dodano:
2010-07-30
Tagi:
gotowanie ryżu, jak ugotować ryż, ile czasu gotować ryż, etapy gotowania ryżu, japońskie sposoby gotowania ryżu
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!