×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Zasady i etapy gotowania ryżu według Japończyków

Siedem zasad przygotowania ryżu:

1. Ryż musi być jednego gatunku. Nie można mieszać rodzajów, gdyż w zależności od ich typu zmienia się czas gotowania i ilość potrzebnego płynu.
2. Trzeba go dokładnie odmierzyć w celu zachowania prawidłowych proporcji ryżu i płynu.
3. Ryż umyć pod bieżącą wodą do momentu aż woda będzie zupełnie czysta.
4. Należy usunąć uszkodzone ziarenka.
5. Ryż należy zalać zimną wodą i pozostawić go tak na 30 minut w lecie oraz na 1 godzinę w zimie.
6. Na szklankę ryżu długoziarnistego potrzeba 1,25 szklanki wody, do brązowego i krótkoziarnistego daje się więcej płynu.
7.Naczynie, w którym będzie gotowany ryż powinno mieć szczelną pokrywkę.

Pięć etapów gotowania ryżu:

1.Zalany zimną wodą ryż postawić w przykrytym szczelnie naczyniu na średnim ogniu.
2. Tuż przed zagotowaniem należy zwiększyć ogień na duży i gotować tak 1-2 minut, nie zdejmując pokrywki.
3. Zmniejszyć ogień na średni i gotować 5 minut.
4. Zmniejszyć ogień na mały i gotować 10-15 minut. W ten sposób ziarna zmiękną, ale nie rozgotują się.
5. Wyłączyć ogień i zostawić ryż pod przykryciem na 10 minut, aby doszedł.
Oglądano: 11492 razy
Dodano: 2010-07-30
Tagi: gotowanie ryżu, jak ugotować ryż, ile czasu gotować ryż, etapy gotowania ryżu, japońskie sposoby gotowania ryżu
Pokaż listę wszystkich porad...


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu