Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Zapiekanki to dania nie tylko smaczne, ale również pożywne. Zawierają bowiem podstawowe składniki odżywcze: białko, węglowodany i tłuszcze. Ponadto przepisy kulinarne na nie są bardzo łatwe do wykonania. Można je przyrządzać z produktów drogich i wyszukanych, jak również tanich.
Do zrobienia zapiekanki wykorzystuje się resztki różnych produktów, które akurat mamy w lodówce. Mówi się nawet, że są to potrawy z niczego. Przyrządza się je z drobiu, wędlin, mięsa, warzyw, grzybów, ryb, serów, jaj z dodatkiem ziemniaków, makaronów lub kasz. Każdy więc może wybrać te produkty, które lubi i przyrządzić smaczną potrawę.
Składniki przeznaczone na zapiekanki przyprawia się i układa warstwami w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką, a następnie zapieka odpowiednią ilość czasu w piekarniku. Gotowe danie podaje się na gorąco, często w tym samym naczyniu, w którym było zapiekane. Do zapiekanek powinno się podawać zawsze sałatki, surówki i świeżą zieleninę. Można także polać je keczupem lub sosem pomidorowym, śmietanowym, grzybowym.
Oglądano:
3105 razy
Dodano:
2015-04-24
Tagi:
zapiekanki, jakie składniki na zapiekankę, z czego przyrządzić zapiekankę, jak sporządzić zapiekankę, jak zrobić zapiekankę, z czego zrobić zapiekankę
Komentarze
Dodano: 2019-07-12 - 10:25
Nick: ~Fafik
ciekawe..
Dodaj komentarz do przepisu!