Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Gdy kupujemy gotowe mięso mielone w sklepach nie mamy pewności z czego jest ono zrobione. Najczęściej jest to złe jakościowo mięso. Jeśli zatem mamy ochotę na potrawę z mięsa mielonego najlepiej, abyśmy sporządzili je sobie sami. Potrzebna nam będzie do tego maszynka do mięsa elektryczna lub ręczna oraz mięso. Do sporządzenia dobrego jakościowo mięsa mielonego powinniśmy wykorzystać:
- wieprzowina: mięso z łopatki,
- wołowina: mięso z karku, łopatki, pręgi,
- cielęcina: mięso z karku, łopatki,
- baranina: mięso z łopatki.
Do zrobienia mięsa mielonego możemy również wykorzystać mięso z ryb.
Dobre smakowo i jakościowo mięso mielone najlepiej sporządzić z mięs mieszanych, gdyż dzięki temu ich składniki się uzupełniają. Najlepiej mięso chude, np. cielęce lub wołowe, mieszać z tłustym wieprzowym w następującej proporcji: dwie części mięsa chudego na jedną część mięsa tłustego. Na jedną porcję potrawy z mięsa mielonego przyjmuje się 70 g mięsa bez kości lub 120 g mięsa z kością.
Oglądano:
1946 razy
Dodano:
2015-04-17
Tagi:
z czego zrobić mięso mielone, z jakiego mięsa zrobić mięso mielone, mięso mielone, jak zrobić mięso mielone, jakie mięso zmielić
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!