×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Sprawdzanie świeżości jajek

Każde jajko należy przed użyciem sparzyć, zanurzając je na 1-2 minuty we wrzątku. W ten sposób unikamy niebezpieczeństwa zarażenia się chorobami odzwierzęcymi.
W celu sprawdzenia świeżości jajka wybijamy je na talerzyk, wąchamy, sprawdzamy, czy zawartość się nie rozlewa, i dopiero dodajemy do potraw. Błyszcząca skorupka może wskazywać, że jajko nie jest zbyt świeże. Jajko mające powyżej tygodnia utrzymuje się na powierzchni wody, a świeże natychmiast opada na dno.
Smak jajka nie zależy od koloru skorupki.
Dorosła osoba powinna jeść 2-3 jajka tygodniowo, a dzieci 5.
Nie należy jeść jaj kaczych, gdyż łatwo można zarazić się salmonellozą.
Oglądano: 2677 razy
Dodano: 2010-06-28
Tagi: jak sprawdzić świeżość jajek, nieświeże jajko, kolor skorupki jajka, świeżość jaj, świeżość jajka


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu