Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Każde jajko należy przed użyciem sparzyć, zanurzając je na 1-2 minuty we wrzątku. W ten sposób unikamy niebezpieczeństwa zarażenia się chorobami odzwierzęcymi.
W celu sprawdzenia świeżości jajka wybijamy je na talerzyk, wąchamy, sprawdzamy, czy zawartość się nie rozlewa, i dopiero dodajemy do potraw. Błyszcząca skorupka może wskazywać, że jajko nie jest zbyt świeże. Jajko mające powyżej tygodnia utrzymuje się na powierzchni wody, a świeże natychmiast opada na dno.
Smak jajka nie zależy od koloru skorupki.
Dorosła osoba powinna jeść 2-3 jajka tygodniowo, a dzieci 5.
Nie należy jeść jaj kaczych, gdyż łatwo można zarazić się salmonellozą.
Oglądano:
3108 razy
Dodano:
2010-06-28
Tagi:
jak sprawdzić świeżość jajek, nieświeże jajko, kolor skorupki jajka, świeżość jaj, świeżość jajka
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!