×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Sposoby gotowania ryżu

Najpopularniejsze metody gotowania ryżu:

-po kreolsku - gotuje się w dużej ilości wody, wsypując umyty ryż na osolony wrzątek i przelewając po ugotowaniu strumieniem zimnej bieżącej wody

-po chińsku - umyty i osączony ryż wkłada się do garnka o grubym dnie, zalewa taką ilością zimnej wody, aby sięgała 2-3 cm ponad poziom ryżu, wolno gotuje bez przykrycia i bez mieszania, aż woda zupełnie się wygotuje, a ryż będzie wilgotny, po czym przykrywa się i zostawia na 5-10 minut na niewielkim ogniu, aby ryż doszedł

-po indyjsku - najpierw moczy się ryż przez 3-4 godziny (a najlepiej przez całą noc) w zimnej wodzie, odcedza, przesypuje do naczynia z dziurkami i gotuje na parze

-pilaw - ryż najpierw się obsmaża, a później gotuje

-na mleku - najpierw należy ryż obgotować przez 4-5 minut w dużej ilości wody, następnie trzeba go odcedzić, przesypać do rondla o grubym dnie, zalać gorącym mlekiem i gotować na małym ogniu 15-25 minut na pół przykryty
Oglądano: 10104 razy
Dodano: 2010-07-26
Tagi: jak ugotować ryż, gotowanie ryżu, jak gotować ryż, gotowanie po kreolsku, gotowanie po chińsku, gotowanie po indyjsku, ryż na mleku, ryż pilaw, moczenie ryżu, ile czasu gotuje się ryż


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu