×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Sposoby gotowania ryżu

Najpopularniejsze metody gotowania ryżu:

-po kreolsku - gotuje się w dużej ilości wody, wsypując umyty ryż na osolony wrzątek i przelewając po ugotowaniu strumieniem zimnej bieżącej wody

-po chińsku - umyty i osączony ryż wkłada się do garnka o grubym dnie, zalewa taką ilością zimnej wody, aby sięgała 2-3 cm ponad poziom ryżu, wolno gotuje bez przykrycia i bez mieszania, aż woda zupełnie się wygotuje, a ryż będzie wilgotny, po czym przykrywa się i zostawia na 5-10 minut na niewielkim ogniu, aby ryż doszedł

-po indyjsku - najpierw moczy się ryż przez 3-4 godziny (a najlepiej przez całą noc) w zimnej wodzie, odcedza, przesypuje do naczynia z dziurkami i gotuje na parze

-pilaw - ryż najpierw się obsmaża, a później gotuje

-na mleku - najpierw należy ryż obgotować przez 4-5 minut w dużej ilości wody, następnie trzeba go odcedzić, przesypać do rondla o grubym dnie, zalać gorącym mlekiem i gotować na małym ogniu 15-25 minut na pół przykryty
Oglądano: 10188 razy
Dodano: 2010-07-26
Tagi: jak ugotować ryż, gotowanie ryżu, jak gotować ryż, gotowanie po kreolsku, gotowanie po chińsku, gotowanie po indyjsku, ryż na mleku, ryż pilaw, moczenie ryżu, ile czasu gotuje się ryż
Pokaż listę wszystkich porad...


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu