Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Często w przepisach pojawia się w składnikach wino sherry. Niestety spora ilość ludzi myli wino sherry z cherry. A różnica jest kolosalna.
Wino cherry jest słodkim winem produkowanym z wiśni. Ma specyficzny, intensywny smak i nie nadaje się jako dodatek do potraw.
Wino sherry to inaczej aperitify oraz wina deserowe produkowane wyłącznie z winogron uprawianych w prowincji Cadiz, na południu Hiszpanii. Najważniejsze rodzaje sherry to: Fino, Amontillado i Oloroso. Jako dodatek do potraw wykorzystuje się głównie wytrawne gatunki sherry z rodzaju Amontillado i Fino. Pierwsza ma smak mocniejszy, z lekkim aromatem orzechów laskowych, a Fino ma delikatny i łagodny smak. Oloroso natomiast jest ciężkim, winem deserowym, często z mocnym, orzechowym zapachem.
Oglądano:
9163 razy
Dodano:
2010-08-10
Tagi:
różnica między cherry i sherry, jaka jest różnica pomiędzy sherry a cherry, co to jest wino sherry, rodzaje sherry, odmiany sherry, czym się różni cherry od sherry
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!