Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Im wyższa w oleju zawartość kwasu linolowego, tym jest on zdrowszy.
Olej sojowy: zawiera 5 % kwasu linolowego, nadaje się do krótkiego smażenia.
Oliwa z oliwek: ma specyficzny smak, zielony kolor i zawiera 8% kwasu linolowego, nadaje się do smażenia.
Olej z ostów (saflorowy): zawiera 75% kwasu linolowego. Ma lekko gorzkawy smak.
Olej arachidowy: posiada 26% kwasu linolowego, można na nim smażyć.
Olej z orzechów laskowych: w jego skład wchodzi 14% kwasu linolowego.
Olej z pestek dyni: ma zielony kolor i pikantny smak, zawiera 55% kwasu linolowego.
Olej lniany: 15% kwasu linolowego, nie używać do smażenia.
Olej migdałowy: ma słodkawy smak, w jego skład wchodzi 35% kwasu linolowego.
Olej z kiełków kukurydzy: ma bardzo przyjemny zapach i smak, zawiera 39% kwasu linolowego, nadaje się do smażenia.
Olej z gorczycy: zawiera 25% kwasu linolowego.
Olej sezamowy: posiada ciemną barwę oraz silny aromat, zawiera 42% kwasu linolowego.
Olej słonecznikowy: nadaje się do smażenia.
Oglądano:
3329 razy
Dodano:
2010-06-28
Tagi:
kwas linolowy w oleju, olej do smażenia, typy olejów, właściwości olejów, odmiany olejów
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!