×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Rodzaje olejów

Im wyższa w oleju zawartość kwasu linolowego, tym jest on zdrowszy.

Olej sojowy: zawiera 5 % kwasu linolowego, nadaje się do krótkiego smażenia.
Oliwa z oliwek: ma specyficzny smak, zielony kolor i zawiera 8% kwasu linolowego, nadaje się do smażenia.
Olej z ostów (saflorowy): zawiera 75% kwasu linolowego. Ma lekko gorzkawy smak.
Olej arachidowy: posiada 26% kwasu linolowego, można na nim smażyć.
Olej z orzechów laskowych: w jego skład wchodzi 14% kwasu linolowego.
Olej z pestek dyni: ma zielony kolor i pikantny smak, zawiera 55% kwasu linolowego.
Olej lniany: 15% kwasu linolowego, nie używać do smażenia.
Olej migdałowy: ma słodkawy smak, w jego skład wchodzi 35% kwasu linolowego.
Olej z kiełków kukurydzy: ma bardzo przyjemny zapach i smak, zawiera 39% kwasu linolowego, nadaje się do smażenia.
Olej z gorczycy: zawiera 25% kwasu linolowego.
Olej sezamowy: posiada ciemną barwę oraz silny aromat, zawiera 42% kwasu linolowego.
Olej słonecznikowy: nadaje się do smażenia.
Oglądano: 3329 razy
Dodano: 2010-06-28
Tagi: kwas linolowy w oleju, olej do smażenia, typy olejów, właściwości olejów, odmiany olejów
Pokaż listę wszystkich porad...


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu