Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Masło ziołowe i inne masła smakowe
Masło należy ułożyć na grubszym papierze pergaminowym i uformować kształt walca. Następnie wyrównać owinąć papierem, podzielić na dzienne porcje i zamrozić. Można je w ten sposób przechowywać do 5 miesięcy.
W celu szybkiego rozmrożenia masła należy je włożyć na 30 minut do zimnej wody, a następnie pokroić w plasterki.
Zwykłe masło
Można je przechowywać w zamrażarce do 8 miesięcy. Aby je rozmrozić najlepiej jest wyjąć masło wieczorem, a rano będzie smakować jak świeże.
Ser żółty
Pokrojony w plasterki ser nie nadaje się do zamrażania, ewentualnie można zamrozić ser pełnotłusty pod warunkiem, że nie będzie przechowywany dłużej niż 14 dni. Twardy ser przeznaczony do tarcia można zamrozić do 7 miesięcy, a ser tarty do 3 miesięcy.
Miękkie sery
Należy zamrażać tylko w pełni dojrzałe sery. Można je tak przechowywać do 7 miesięcy. Rozmrażać przez 3 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 dni.
Oglądano:
14924 razy
Dodano:
2010-06-28
Tagi:
jak przechowywać ser, jak przechowywać masło, ile można przechowywać ser i masło, zamrażanie sera, zamrażanie masła, jak długo przechowywać masło ser
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!