×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Przechowywanie serów i masła

Masło ziołowe i inne masła smakowe
Masło należy ułożyć na grubszym papierze pergaminowym i uformować kształt walca. Następnie wyrównać owinąć papierem, podzielić na dzienne porcje i zamrozić. Można je w ten sposób przechowywać do 5 miesięcy.
W celu szybkiego rozmrożenia masła należy je włożyć na 30 minut do zimnej wody, a następnie pokroić w plasterki.

Zwykłe masło
Można je przechowywać w zamrażarce do 8 miesięcy. Aby je rozmrozić najlepiej jest wyjąć masło wieczorem, a rano będzie smakować jak świeże.

Ser żółty
Pokrojony w plasterki ser nie nadaje się do zamrażania, ewentualnie można zamrozić ser pełnotłusty pod warunkiem, że nie będzie przechowywany dłużej niż 14 dni. Twardy ser przeznaczony do tarcia można zamrozić do 7 miesięcy, a ser tarty do 3 miesięcy.

Miękkie sery
Należy zamrażać tylko w pełni dojrzałe sery. Można je tak przechowywać do 7 miesięcy. Rozmrażać przez 3 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 dni.
Oglądano: 14388 razy
Dodano: 2010-06-28
Tagi: jak przechowywać ser, jak przechowywać masło, ile można przechowywać ser i masło, zamrażanie sera, zamrażanie masła, jak długo przechowywać masło ser
Pokaż listę wszystkich porad...


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu