Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Są dwa rodzaje mleka: pasteryzowane inaczej świeże oraz UHT. Po otwarciu opakowania mleko pasteryzowane można przechowywać w lodówce przez 48 godzin, ale w temperaturze nie wyższej niż 5 stopni Celsjusza. Przed spożyciem należy je koniecznie przegotować, co też przy okazji wydłuża okres jego przydatności. Mleko UHT ma dłuższy okres trwałości.
Mleko zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy A i D oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, sód i magnez.
Osoba dorosła powinna wypijać codziennie litr mleka lub napojów mlecznych. Dla odmiany można wypić 2,5 szklanki mleka i dodatkowo zjeść 50 g białego sera lub plasterek żółtego. Dzieciom i młodzieży należy podawać mleko pełne, natomiast ludziom starszym odtłuszczone.
Osoby źle przyswajające mleko krowie mogą je zastąpić kozim lub sojowym.
Mleko powinno się gotować w garnku emaliowanym lub ze stali nierdzewnej.
Nie powinno się go przechowywać w przezroczystym naczyniu, gdyż wówczas wiele jego składników ulega zniszczeniu.
Oglądano:
7544 razy
Dodano:
2010-06-28
Tagi:
rodzaje mleka, jak przechowywać mleko, temperatura przechowywania mleka, trwałość mleka, okres trwałości mleka, witaminy w mleku, spożycie mleka, mleko przechowywanie, mleko kozie, mleko sojowe, przegotowywanie mleka, gotowanie mleka
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!