×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Przechowywanie mleka

Są dwa rodzaje mleka: pasteryzowane inaczej świeże oraz UHT. Po otwarciu opakowania mleko pasteryzowane można przechowywać w lodówce przez 48 godzin, ale w temperaturze nie wyższej niż 5 stopni Celsjusza. Przed spożyciem należy je koniecznie przegotować, co też przy okazji wydłuża okres jego przydatności. Mleko UHT ma dłuższy okres trwałości.
Mleko zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy A i D oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, sód i magnez.
Osoba dorosła powinna wypijać codziennie litr mleka lub napojów mlecznych. Dla odmiany można wypić 2,5 szklanki mleka i dodatkowo zjeść 50 g białego sera lub plasterek żółtego. Dzieciom i młodzieży należy podawać mleko pełne, natomiast ludziom starszym odtłuszczone.
Osoby źle przyswajające mleko krowie mogą je zastąpić kozim lub sojowym. Mleko powinno się gotować w garnku emaliowanym lub ze stali nierdzewnej. Nie powinno się go przechowywać w przezroczystym naczyniu, gdyż wówczas wiele jego składników ulega zniszczeniu.
Oglądano: 7132 razy
Dodano: 2010-06-28
Tagi: rodzaje mleka, jak przechowywać mleko, temperatura przechowywania mleka, trwałość mleka, okres trwałości mleka, witaminy w mleku, spożycie mleka, mleko przechowywanie, mleko kozie, mleko sojowe, przegotowywanie mleka, gotowanie mleka
Pokaż listę wszystkich porad...


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu