Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Mięso szczelnie zawinąć w folię zaraz po przyniesieniu ze sklepu. Plastry mięsa warto przełożyć nawoskowanym papierem, aby łatwiej je było oddzielić od siebie podczas rozmrażania.
Jeśli chcemy zamrozić więcej niż 1 kg mięsa to zamrażalnik należy nastawić na najwyższy stopień mrożenia, dzięki czemu mięso szybciej się zamrozi. Powolne zamrażanie niszczy włókna w mięsie i w trakcie rozmrażania wycieka z niego cały sok.
Chudą wołowinę można przechowywać 10-12 miesięcy, cielęcinę do 9 miesięcy, wieprzowinę do 8 miesięcy. Kiełbasę do grillowania, słoninę oraz tłuste mięso przechowywać nie dłużej niż 4 miesiące.
Mięso rozmrażać w lodówce (należy przeznaczyć 1,5 godziny na każdy centymetr grubości). Aby mięso było soczyste, należy je kroić i przygotowywać dopiero po całkowitym rozmrożeniu. Natomiast tłuste kawałki mięsa można poddawać obróbce kulinarnej na wpół zamrożone. Mięso zamrożone w szczelnym opakowaniu można szybko rozmrozić w zimnej wodzie. Inne metody rozmrażania obniżają jakość mięsa.
Oglądano:
19799 razy
Dodano:
2010-08-23
Tagi:
zamrażanie mięsa, jak mrozić mięso, mrożenie mięsa, jak zamrażać mięso, rozmrażanie mięsa, przechowywanie mięsa w lodówce, jak rozmrażać
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!