×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Pieprz - rodzaje i zastosowanie

Pieprz czarny
Jego ziarna mają najostrzejszy aromat ze wszystkich rodzajów pieprzu. Owoce zbiera się, zanim zdążą dojrzeć. Następnie suszy się je na słońcu, a także poddaje fermentacji. Podczas tych procesów uwalnia się enzym, który zmienia barwę otoczki z ciemnobrązowej na czarną.
Ten rodzaj pieprzu jest uniwersalny i stosuje się go np. do zup, sosów, potraw mięsnych, ryb, warzyw czy marynat.

Pieprz biały
Ten rodzaj pieprzu ma łagodniejszy smak, ale zapach intensywniejszy niż pieprz czarny. Do jego produkcji zbiera się dojrzałe owoce. Podczas kąpieli w wodzie pozbawia się je otoczki, a następnie suszy na słońcu.
Dodaje się go do potraw z drobiu, ryb, jaj, jasnych sosów oraz zup.

Pieprz zielony
Ma intensywny, ale krótkotrwały smak. Ziarna do jego produkcji zbiera się w tym samym momencie co do pieprzu czarnego. Po zebraniu jednak poddaje się je liofilizacji czyli suszeniu przez mrożenie.
Stosuje się go do sosów, potraw z drobiu, dań mięsnych, ryb i zup, a także do dekoracji.

Pieprz czerwony
Ma łagodniejszy smak od pieprzu czarnego. Ziarna tego pieprzu są dojrzałymi owocami zakonserwowanymi w solance lub occie. Mogą być też liofilizowane.
Dodaje się go do zup, owoców morza, potraw mięsnych i rybnych, bulionów.
Oglądano: 1741 razy
Dodano: 2015-02-28
Tagi: pieprz, pieprz czarny, pieprz biały, pieprz zielony, pieprz czerwony, rodzaje pieprzu, typy pieprzu, zastosowanie pieprzu białego, zastosowanie pieprzu zielonego, zastosowanie pieprzu czerwonego
Pokaż listę wszystkich porad...


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu