Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Pasteryzacja to konserwacja produktów spożywczych za pomocą podgrzewania przez pewien okres czasu w celu zniszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych.
Rodzaje pasteryzacji:
- pasteryzacja na sucho - słoiki ustawić w wysokiej blaszce tak, aby się ze sobą nie stykały, umieścić w zimnym piekarniku, ustawić temperaturę 135 stopni i włączyć piekarnik na około 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim przetwory do całkowitego ostudzenia.
- pasteryzacja na mokro - garnek wyłożyć na dnie ściereczką, aby zamortyzować drgania słoików. Ustawić słoiki tak, aby nie dotykały się nawzajem. Wlać wodę do 3/4 wysokości słoików. Jeśli przetwory w słoikach są jeszcze gorące, można do garnka nalać ciepłej wody. Gotować na najmniejszym palniku nie dłużej niż 30 minut od momentu zagotowania się wody.
Pasteryzować można ogórki, owoce, grzyby, dżemy, powidła, itd.
Oglądano:
2860 razy
Dodano:
2015-05-05
Tagi:
co to jest pasteryzacja, na czym polega pasteryzacja, pasteryzacja, rodzaje pasteryzacji, co to jest pasteryzacja na sucho, co to jest pasteryzacja na mokro
Komentarze
Dodano: 2025-03-19 - 10:58
Nick: ~Bryza
Może komuś się przyda. Ja pasteryzuje mięso, kiełbasę słoikową w słoikach/ 0,5-1 litr/2-2,5 godziny. Trzymam później w chłodnym miejscu. Smaczne bez konserwantów tylko przyprawy sól , pieprzy ewentualnie zioła jakie kto lubi. Polecam
Dodano: 2020-06-07 - 09:14
Nick: ~Trala
Trochę mi pomogła ta porada
Dodaj komentarz do przepisu!