Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Zanim ziemniaki stały się powszechne w Europie, upłynęło wprawdzie sporo czasu, ale teraz chyba już nikt nie potrafi wyobrazić sobie kuchni bez nich.
Ziemniaki zawierają bardzo mało tłuszczów i są bez cholesterolu. 100 g ziemniaków to tylko 79 kalorii.
Oto charakterystyka najbardziej znanych odmian, dzięki której dowiemy się także jakie ziemniaki są najlepsze na frytki, jakie do sałatek, a jakie do pieczenia czy piure.
Ziemniaki sałatkowe np. Frezja.
Nie rozsypują się podczas gotowania, zawierają mniej skrobi i mają cienką skórkę. Nadają się do różnego rodzaju sałatek i zapiekanek.
Ziemniaki uniwersalne np. Sokół, Malwa, Irys.
Ugotowane zachowują kształt, nie rozpadają się. Doskonałe na frytki, zapiekanki i do gotowania oraz jako dodatek do potraw z sosami.
Ziemniaki mączyste np. Koral, Janka.
Zawierają wyjątkowo dużo skrobi, mają kruchy, rozpadający się podczas gotowania miąższ. Idealne do zup, ciast, placków, piure i do pieczenia w folii aluminiowej. Przy innych metodach pieczenia łatwo wysychają i rozpadają się.
Odmiany francuskie czyli z czerwoną skórką np. Roseval.
Dostępne są na rynku od sierpnia do października. Ziemniaki uniwersalne o żółtym, aromatycznym miąższu.
Bamberger Hoernle czyli bamberskie różki.
Są ziemniakami uprawianymi w Bawarii w rejonie Bambargu. Wyróżniają się wydłużonym kształtem.
Ziemniaki kleiste Idahoe.
Są olbrzymami wśród kartofli. Wyjątkowo mączyste, idealnie nadają się do pieczenia w piekarniku.
Oglądano:
27415 razy
Dodano:
2010-08-26
Tagi:
typy ziemniaków, rodzaje ziemniaków, ziemniaki najlepsze do frytek, jaki ziemniak do frytek, ziemniaki do sałatek i zapiekanek, jakie są rodzaje ziemniaków, ziemniaki do zup i placków
Komentarze
Dodano: 2010-11-08 - 13:10
Nick: ~paywos
najlepsze to są przepisy
Dodaj komentarz do przepisu!