Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Jedzenie makaronu największą popularnością cieszy się we Włoszech i to już ponad 500 lat. Obecnie nie można tam już chyba sobie wyobrazić jadłospisu bez makaronu. W Polsce również zaczynamy coraz częściej sięgać po niego. Potrawy z makaronów są lubiane przez dzieci i dorosłych. Można je jeść praktycznie bez znudzenia.
Makaron jest praktycznym produktem z wielu powodów: można go mieć zawsze w domu, ponieważ w miejscu suchym i przewiewnym pozostanie świeży przez rok, a nawet i dłużej. Gotuje się tylko kilka minut, a smak jest neutralny i nadaje się do wszystkiego. Z makaronu można zrobić różne szybkie, smaczne i proste dania. Wystarczy czasem po prostu zmienić przepis na sos np. z sosu pomidorowego na sos ze śmietany, a już mamy nowe główne danie na obiad.
Na rynku mamy duży wybór makaronów. Produkuje się je w różnych kształtach, kolorach i wielkości. Na główne dania wybieramy zazwyczaj spaghetti, makarony kolanka, falowane, gładkie czy skręcane. Kupujemy też cannelloni do nadziewania, szeroki makaron do sporządzania łazanek lub nadziewane tortellini. Do zup najczęściej wybieramy, kolanka, gwiazdki oraz muszelki.
Najlepszy makaron produkuje się z mąki pszennej. Bardzo zdrowe są też makarony z mąki pełnoziarnistej. Najsmaczniejsze zaś są te produkowane z dużej ilości jajek.
Oglądano:
1962 razy
Dodano:
2015-04-16
Tagi:
makaron, rodzaje makaronu
Komentarze
Dodano: 2020-06-07 - 09:19
Nick: ~konieczny
Wszystko jest ok
Dodaj komentarz do przepisu!