Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Mąka to biały proszek powstały ze zmielenia zbóż. W zależności od rodzaju zboża, z którego otrzymano mąkę może być ona zastosowana do różnych celów spożywczych. Oto podstawowy podział mąk:
- mąka tortowa typ 450: najlepsza do biszkoptów, ciast francuskich czy ciast ptysiowych,
- krupczatka typ 500: świetna do domowych makaronów i ciast,
- mąka wrocławska typ 500: idealna do ciast, pierogów, kopytek, klusek śląskich czy pyz,
- mąka luksusowa typ 550: nadaje się do babek, ciast drożdżowych, pączków, faworków czy domowych maślanych bułeczek,
- mąka typ 650: najlepsza do pierników, racuchów, naleśników lub wypieku domowego chleba,
- mąka razowa typ 2000: polecana do wypieku pieczywa.
Oglądano:
2852 razy
Dodano:
2015-05-01
Tagi:
rodzaje mąki, typy mąki, mąka tortowa, zastosowanie mąki, mąka, mąka krupczatka, mąka wrocławska, mąka luksusowa
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!