Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Twarożek od kruchego twarogu odróżnia się konsystencją. Ma on bowiem postać pasty. W sklepach spotyka się twarogi i twarożki o różnej zawartości tłuszczu. Chude mają go nie więcej niż 2% w suchej masie, półtłuste 10-20%, a tłuste powyżej 30%. Ponieważ różnią się zawartością wody, ilość zawartych w nich składników podaje się w stosunku do suchej masy. Jeśli dla kogoś pojęcie to jest zbyt abstrakcyjne, może przeliczyć zawartość w suchej masie na zawartość w świeżej masie, mnożąc ją prze współczynnik 0,3.
Oglądano:
6934 razy
Dodano:
2010-07-25
Tagi:
twaróg i twarożek, odmiany i typy twarogu, rodzaje twarożku, tłuszcz w twarogach
Komentarze
Dodano: 2023-06-26 - 10:23
Nick: ~deraas
Dla mnie twarożek i twaróg to bylo zawsze to samo, dzieki za wyjaśnienie
Dodaj komentarz do przepisu!