×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Kilka cennych porad o grillowaniu

Przed pieczeniem najlepiej jest posmarować kratkę grillową olejem, by potrawa nie przyklejała się.
Warto mieć zawsze w zasięgu ręki spryskiwacz z wodą, którym najlepiej jest ugasić ogień powstający w trakcie pieczenia z kapiącego tłuszczu na rozżarzone węgle. Jeśli bowiem nie ugasimy płomienia to smak potrawy może zepsuć zapach spalenizny.
Im większe i grubsze kawałki grillujemy, tym niższa powinna być temperatura ich pieczenia, a więc odsuwamy je jak najdalej od żaru, układamy nad węglami pokrytymi popiołem. Na grillach bez przykrywy w ogóle nie powinno się piec grubo pokrojonego mięsa, gdyż może ono spalić się z wierzchu, a w środku być jeszcze surowe.
Aby nadać specyficzny smak potrawą można rzucić na węgle różne suszone zioła czy wiórki drewna, które należy namoczyć około pół godziny wcześniej w wodzie, ponieważ powinny się one wolno tlić, a nie od razu spłonąć. Można też skropić rozżarzone węgle piwem.
Mięsa, które pieczemy powinno się wcześniej zabejcować w odpowiednich marynatach. Warto też nimi smarować mięso podczas pieczenia.
Oglądano: 2267 razy
Dodano: 2010-06-28
Tagi: smarowanie kratki olejem, przykleja się do grilla, przyklejanie potraw do kratki grilla, pieczenie na grillu, skuteczne smażenie na gillu, bejcowanie mięsa, smarowanie mięsa
Pokaż listę wszystkich porad...


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu