Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Przed pieczeniem najlepiej jest posmarować kratkę grillową olejem, by potrawa nie przyklejała się.
Warto mieć zawsze w zasięgu ręki spryskiwacz z wodą, którym najlepiej jest ugasić ogień powstający w trakcie pieczenia z kapiącego tłuszczu na rozżarzone węgle. Jeśli bowiem nie ugasimy płomienia to smak potrawy może zepsuć zapach spalenizny.
Im większe i grubsze kawałki grillujemy, tym niższa powinna być temperatura ich pieczenia, a więc odsuwamy je jak najdalej od żaru, układamy nad węglami pokrytymi popiołem. Na grillach bez przykrywy w ogóle nie powinno się piec grubo pokrojonego mięsa, gdyż może ono spalić się z wierzchu, a w środku być jeszcze surowe.
Aby nadać specyficzny smak potrawą można rzucić na węgle różne suszone zioła czy wiórki drewna, które należy namoczyć około pół godziny wcześniej w wodzie, ponieważ powinny się one wolno tlić, a nie od razu spłonąć. Można też skropić rozżarzone węgle piwem.
Mięsa, które pieczemy powinno się wcześniej zabejcować w odpowiednich marynatach. Warto też nimi smarować mięso podczas pieczenia.
Oglądano:
2553 razy
Dodano:
2010-06-28
Tagi:
smarowanie kratki olejem, przykleja się do grilla, przyklejanie potraw do kratki grilla, pieczenie na grillu, skuteczne smażenie na gillu, bejcowanie mięsa, smarowanie mięsa
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!