×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Jak wykorzystać resztki jedzenia

Rocznie wyrzucamy do śmieci aż 9 milionów ton żywności. Problem nasila się w okresie świąt. Oto kilka porad by tego uniknąć.
Pieczywo.
Możesz je ususzyć i zrobić zapas bułki tartej na kilka miesięcy lub zawinąć w folię i zamrozić. Rozmrażaj w piekarniku, lekko skrapiając skórkę. Będzie jak świeże.
Zielenina.
Jeśli jesteś pewna, że zużyjesz ją w ciągu tygodnia to należy ją umyć, osuszyć i w podziurawionej folii włożyć do lodówki. Natkę i koperek możesz posiekać i zamrozić.
Ryby.
Rybę w galarecie i śledzie marynowane przełóż do zamykanych pojemników i wstaw do lodówki (wytrzymają 5-6 dni). Resztki smażonych ryb zalej lekką zalewą octową. Przechowuj przez tydzień, podawaj na zimno.
Mięsa i wędliny.
Pieczeń, zrazy itp. mogą leżeć w zamrażarce kilka miesięcy, a w lodówce kilka dni. Wędlinę ze sklepu, która szybko się psuje, pokrój w kostkę , podsmaż z cebulką i włóż w pojemniku do lodówki. Wykorzystaj do zapiekanek i pizzy.
Ciasta i desery.
Ciasteczka schowaj w szczelnym pudełku do szafki. Wytrzymają nawet 2 miesiące. Piernik możesz przechowywać w chłodzie w folii aluminiowej 2-3 tygodnie. Drożdżowe, sernik, torciki można zamrozić.
Zupy.
Te bez ziemniaków można zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy. Rosół potraktuj jako bazę do przygotowania np. pomidorowej, jarzynowej itp. Zupę z ziemniakami zagotuj, przelej do słoików, zakręć. Wystudzoną wstaw do lodówki. Zużyj w ciągu 5 dni.
Bigos i pierogi.
Bigos zagotuj, przełóż do słoików, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki. Wytrzyma tydzień. Można go też zamrozić. Pierogi posmaruj olejem, aby się nie posklejały i włóż do woreczków foliowych, zamroź.
Wino i soki.
Jeśli przykryjesz butelkę dość szczelnym korkiem, wino wytrzyma w lodówce do 5 dni. Resztki wina i soków można także przeleć do foremek na lód i zamrozić. Przydadzą się do drinków, sosów lub do gulaszu wołowego.
Oglądano: 1864 razy
Dodano: 2015-03-08
Tagi: jak wykorzystać resztki jedzenia, co zrobić z resztkami jedzenia, jak przechowywać bigos, jak przechowywać pierogi, jak przechowywać resztki wina, jak przechowywać zupy, co zrobić z resztkami pieczywa, co zrobić z resztkami mięs, wędlin, jak przechowywać ciasta i ciasteczka
Pokaż listę wszystkich porad...


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu