Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Produkty wykonane z dobrej jakości silikonu znoszą temperaturę od -60 do 300 stopni C. Jest to tworzywo elastyczne, dlatego naczynia z niego wykonane można przechowywać zwinięte w rulon bez obaw, że się zniekształcą.
Silikonowych naczyń można używać w każdym rodzaju piekarnika (gazowym i elektrycznym) oraz mikrofalówce. Pamiętać jednak należy, by nie nagrzewać pustego naczynia.
W formach silikonowych można piec ciasta, mięsa, zapiekanki i ryby. Naczynia silikonowe nadają się do chłodzenia i mrożenia np. galaretek, robienia lodu.
Form silikonowych nie trzeba smarować tłuszczem. Przygotowywane w nich potrawy nie przywierają do dna i boków. Naczynia te są jednak mało odporne na uszkodzenia mechaniczne, dlatego nie należy w nich kroić potraw ani używać do ich mycia twardych lub ostrych myjek. Można je myć w zmywarkach.
Oglądano:
1511 razy
Dodano:
2015-03-03
Tagi:
naczynia silikonowe, jak używać naczyń silikonowych, do czego używać naczyń silikonowych, co można robić w naczyniach silikonowych, do czego służą naczynia silikonowe, jak przechowywać naczynia silikonowe
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!