Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
W dużym garnku zagotować 2 l osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, aby woda nie kipiała. Garnek przykryć pokrywką, aby szybciej się ją zagotować. Do wrzącej wody wkładać stopniowo 400 g spaghetti, w miarę wiotczenia zanurzonej części. Wymieszać, aby makaron nie przywarł do dna. Przed końcem gotowania wyjąć kawałek makaronu i spróbować. Powinien być miękki, a przy gryzieniu stawić lekki opór. Nie powinien mieć mącznego smaku. Włosi tak ugotowany makaron nazywają "al dente". Ugotowany makaron przelać wraz z woda do cedzaka i odstawić do zlewozmywaka. Kilkakrotnie przepłukać gorącą wodą i odstawić na krótko do osączenia. Do jedzenia podawać tak, aby unosiła się z niego jeszcze para.
Oglądano:
44027 razy
Dodano:
2010-08-30
Tagi:
gotowanie makaronu do spaghetti, makaron do spageti, spagetti, mieszanie makaronu, jak gotować makaron do spaghetti, jak ugotować makaron spaghetti, makaron al dente, płukanie makaronu
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!