Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Istnieją różne odmiany gorczycy. Najostrzejszą jest gorczyca czarna i brązowa, która zwana jest też sarepską i rośnie głównie w Azji. W Polsce najpopularniejsza jest jej odmiana biała, która jest łagodna.
Gorczyca wchodzi w skład wielu przypraw jak np. w skład pieprzu ziołowego, mieszanek curry czy też musztardy. Łyżeczka nasion gorczycy białej po tłustym obiedzie zapobiega niestrawności. Można też zjadać niewielkie ilości młodych zielonych liści gorczycy białej, które mogą urozmaicić smak duszonych kabaczków sałatek i sosów.
Gorczyca ma właściwości rozgrzewające, dodaje energii oraz chroni żołądek, dlatego warto dodawać ją chociażby w formie musztardy do ciężkostrawnych potraw takich jak mięsa, wędliny, ryby i jajka.
Oglądano:
1800 razy
Dodano:
2015-04-02
Tagi:
odmiany gorczycy, właściwości gorczycy, gorczyca sarepska
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!