Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Istnieją dwa dobre sposoby przygotowania biszkoptu:
- oddzielnie ubić białka na sztywna pianę, a następnie stopniowo, wciąż ubijając dodawać cukier i żółtka,
- ubić całe jajka z cukrem na bardzo gęstą puszystą masę, trwa to około 20 minut.
W obu metodach mąkę wsypuje się po ubiciu masy jajecznej i delikatnie z nią miesza.
W pierwszym przypadku warto jest dodać do białek, przed ubijaniem tyle łyżek wody ile białek. Biszkopt wyjdzie wtedy na pewno się uda i będzie puszysty.
Temperatura pieczenia wynosi 180 stopni, a czas to około 20-25 minut.
Biszkopt najlepiej jest pozostawić jeszcze po upieczeniu w wyłączonym piekarniku na 10 minut.
Oglądano:
5631 razy
Dodano:
2010-06-28
Tagi:
biszkopt przygotowanie, biszkopt przyrządzanie, pieczenie biszkoptu, robienie biszkoptu
Komentarze
Dodano: 2010-06-29 - 11:45
Nick:
Beatka (763) Nie wiedziałam o tej wodzie. Ale wypróbowałam - biszkopt sie udał i naprawdę super wyrósł!!! Teraz już zawsze będę stosować ten sposób! Dzięki za radę!
Dodaj komentarz do przepisu!