Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Żelatyna dostępna jest w dwóch postaciach: listkach i proszku. Jedna łyżeczka żelatyny to tyle samo co jej jeden listek.
Aby rozpuścić prawidłowo żelatynę należy najpierw zalać ją zimną wodą i odczekać około 5 minut, aby napęczniała. Następnie należy dodać odrobinę wody i rozpuścić ją w garnku na małym ogniu (np. 4 łyżeczki żelatyny zalać 4 łyżkami zimnej wody, a później dolać kolejne 4-5 łyżek wody i podgrzać).
Nie należy jej dodawać do bardzo zimnych mas, gdyż mogą wtedy powstać grudki. Można się ich pozbyć poprzez podgrzanie masy, wtedy bowiem się rozpuszczą.
Przy sporządzaniu wszelkiego rodzaju deserów owocowych, w których wykorzystywana jest żelatyna należy raczej unikać ananasów, kiwi oraz mango, gdyż posiadają one enzym rozpuszczający białko, co utrudnia tężenie żelatyny.
Oglądano:
17947 razy
Dodano:
2010-06-27
Tagi:
żelatyna postacie, postępowanie z żelatyną, żelatyna w kuchni, przepisy z żelatyną
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!