Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Ryż najwyższej jakości zawiera nie więcej niż 5% uszkodzonych ziaren, standardowy do 15%, spożywczy 25%, a spożywczy o zwiększonej ilości uszkodzonych ziaren do 40%.
Istnieje kilka tysięcy rodzajów ryżu, jednak podczas zakupów spotykamy najczęściej następujące rodzaje:
Ryż długoziarnisty - jest twardy i błyszczący, a po ugotowaniu pozostaje suchy i ziarnisty.
Ryż parboiled - jest pełnowartościowym ryżem, nie traci witamin podczas obróbki cieplnej, jest bardzo odporny na rozgotowanie i nie lepi się.
Ryż o ziarnach kulistych - po ugotowaniu jest bardzo miękki, używany chętnie na rizotto, kasze ryżowe czy potrawy słodkie.
Ryż w torebkach - jest ryżem kulistym lub długoziarnistym, gotuje się go szybko i nigdy się nie przypala.
Ryż naturalny - ma kolor brązowy lub czerwono-brązowy, gotuje się go długo bo aż 50 minut i należy szybko spożyć po przygotowaniu, gdyż żółknie.
Ryż wstępnie gotowany - łatwo się łamie, gotuje się go od 3 do 5 minut.
Dla jednej osoby przygotowuje się 75 g ryżu jako danie główne, 50 g jako dodatek, a 30 g do zupy. Oczywiście chodzi o ryż przed ugotowaniem, gdyż po ugotowaniu waży trzy razy więcej.
Oglądano:
3661 razy
Dodano:
2010-06-30
Tagi:
rodzaje ryżu, typy ryżu, właściwości i cechy ryżów, odmiany ryżu
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!