×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Zrazy wieprzowe

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
10-15 zł60 min2/544.5422
Zrazy wieprzowe

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

Zrazy:

- 4 plastry szynki wieprzowej o grubości ok. 1cm
- 2 ogórki kiszone
- boczek wędzony
- 1 cebula
- sól i pieprz

Sos:

- wywar ze zrazów
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zrazy:

1. Szynkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry.

2. Ogórki kiszone kroimy na cztery części. Cebulę kroimy w pióra, a boczek w plastry o grubości ok. 1 cm.

3. Na rozbite plastry szynki kładziemy plaster boczku, 1/2 plaster ogórka kiszonego i troszkę cebuli. Doprawiamy pieprzem i solą.

4. Roladkę zawijamy ciasno i zawiązujemy nitką lub wykałaczkami, tak by wnętrze zostało szczelnie zamknięte.

5. Zrazy smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż mięso będzie zarumienione z dwóch stron.

6. Następnie zrazy zalewamy wodą, tak aby były całe przykryte i dusimy je pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut.

Sos:

1.Do wykonania sosu wykorzystujemy wywar ze zrazów. W tym celu mąkę mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody i rozrabiamy.

2. Następnie do mąki wlewamy odrobinę wywaru ze zrazów i znów mieszamy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji całość wlewamy do garnka i intensywnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku i zagotowujemy sos.


Zobacz inne przepisy z kategorii: Mięsne

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu