×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Zapiekanka pasterska (Shepherds pie)

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 25 zł90 min2/544.51068
Zapiekanka pasterska (Shepherds pie)
Zapiekanka pasterska (Shepherds pie)
Zapiekanka pasterska (Shepherds pie)
Zapiekanka pasterska (Shepherds pie)

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
Farsz mięsny:

• 1 i 1/2 łyżki oliwy
• 1 cebula
• 1 marchew
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 750 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
• 200 ml pasty pomidorowej
• 500 ml bulionu wołowego
• 1 łyżka sosu worcestershire (w przypadku braku można użyć 2 łyżki gotowego sosu do Pad Thai, który składa się z szalotki, tamaryndowca i sosu rybnego)
• sól, pieprz

Opcjonalnie: parmezan lub cheddar do posypania, natka pietruszki lub świeży tymianek do ozdoby.

Tłuczone ziemniaki:

• 1 kg ziemniaków
• 50 ml śmietanki 30 lub 36%
• łyżka masła
• suszona pietruszka/tymianek
PRZEPIS
1. Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu.

2. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz tymianek. Gotuj razem przez 3 minuty lub do miękkości.

3. Dodaj mięso mielone, rozbijając je i podsmaż aż się zrumieni.

4. Następnie dodaj sos pomidorowy, bulion i sos Worcestershire. Dobrze wymieszaj i gotuj razem przez ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Gdy będzie za rzadki można dodać odrobinę mąki.

5. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przenieś nadzienie do naczynia w którym będziesz zapiekać danie. Przykryj folią, a następnie wstaw do lodówki na 1 lub 2 godziny lub na noc (dzięki temu ziemniaki nie utoną w sosie i łatwiej się je rozprowadzi na powierzchni, oczywiście można nałożyć gotowe ziemniaki od razu na farsz).

6. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

7. Ugotuj ziemniaki. Odlej wodę i odparuj ziemniaki na małym ogniu.

8. Do ziemniaków dodaj masło, śmietankę oraz sól i pieprz. Ugnieć ziemniaki, aż będą miękkie i gładkie, w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę śmietanki.

9. Za pomocą widelca rozłóż ziemniaki na farszu. Posyp parmezanem/cheddarem i zrób parę kleksów z masła. Wstaw zapiekankę do piekarnika.

10. Piecz przez ok 30 minut (aż skorupka się zarumieni). Gotową zapiekankę odstaw na 5 minut do ostudzenia. W razie potrzeby przyozdabiamy świeżą natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Zapiekanki, tosty

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu